Polikistik Over Sendromu Tedavisi

Op. Dr. Dilek Alihanoğlu ile iletişime geçebilir ve randevu talebinde bulunabilirsiniz.

Polikistik over sendromu nedir?
Polikistik over sendromunun nedenleri nelerdir?
Polikistik over sendromunda belirtiler nelerdir?
Polikistik over sendromu değerlendirilmesi nasıl yapılmakta, tanısı nasıl konulmaktadır?

Polikistik Over Sendromu

Polikistik over sendromu (PCOS),üreme çağındaki kadınlarda şimdiye kadar belirsiz gelişim nedenleri ile en sık görülen endokrinopati durumudur.

Polikistik Over Sendromu Nedir?

Ortalama olarak her 100 kadından 10’unda görülen polikistik over sendromu, en sık karşılaşılan hormonal bozukluk kaynaklı kadın hastalıklarından biridir.

İyi huylu kistler sebebiyle yumurtaların büyüme ve çatlama düzenlerinin bozulmasından kaynaklanan polikistik over sendromu, en sık adet düzensizliği ile kendini gösterir. Polikistik Over Sendromu (PKOS) tedavi edilmediğinde infertiliteye (kısırlık) varan sonuçlar doğurabilir.

Polikistik Over Sendromu (PKOS) rahatsızlığı üreme çağındaki kadınlarda insülin direnci ve telafi edici hiperinsülinemiden kaynaklanan en sık görülen endokrinopatidir.PKOS, çoklu organ sistemleri üzerinde olumsuz etkilere neden olur ve serum lipidlerinde, anovülasyonda, anormal uterin kanamada ve infertilitede değişikliğe neden olabilir.

Polikistik Over Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Polikistik over sendromunun en yaygın belirtisi olan adet düzensizliği, yumurtalıkların normalden fazla androjen salgılaması kaynaklı olarak yumurtlama düzeninin bozulması sonucu olur. Adet düzensizliğinin yanı sıra;

Yüzde ve vücutta tüylenme,

Seste kabalaşma,

Göbek çevresinde yağlanma,

Sivilcelenme,

Gebe kalmakta zorlanma,

İnsülin direnci,

Saç dökülmesi,

Göğüste büyüme,

Cildin bazı bölgelerinde kararmalar,

Kilo almaya yatkınlık gibi belirtiler de sıkça görülür.

Fiziksel etkileri kadar depresyon, anksiyete gibi psikolojik etki ve belirtiler de polikistik over sendromunda görülebilir. Bu belirtilerden biri veya birkaçı görüldüğünde uzman bir hekime muayene olunması, tedaviyi hızlandırarak polikistik overin yol açacağı riskleri en aza indirmeyi sağlayabilir.

Polikistik Over Sendromunun Sebepleri Nelerdir?

Polikistik over sendromu için kesin bir sebep söylemek mümkün değildir. Aile bireylerinde polikistik over sendromunun olmasının, kişinin de PKOS olma ihtimalini arttrdığı düşünülmektedir. Genetik faktörlerin yanı sıra, yüksek kiloda olmanın da sebepler arasında olduğu söylenebilir.

Yüksek kilonun yol açtığı insülin direnci, yumurtalıklarda androjen salınımının artmasına neden olur. Androjen nedeniyle hormon düzeninin bozulması, yumurtlama sorunlarıyla beraber polikistik over sendromuna zemin hazırlar. Sağlıklı beslenme düzenine geçmek ve hareketli bir yaşam sürmek, insülin direncini kırmak ve polikistik over sendromu riskini azaltmak için atılacak en sağlıklı adımlardan biridir.

Polikistik Over Sendromu Tanısı Nasıl Koyulur?

Tanı koymanın ilk adımı hastanın öyküsünü analiz etmekten geçer. Düzensiz adet, saç dökülmesi, ses kalınlaşması, göbek yağlanması gibi PKOS belirtilerinden sonra ultrasonla yapılacak muayenede hekimin gözlemiyle yumurtalıklardaki kistler tespit edilebilir. Fakat polikistik over sendromu olmasına rağmen, ultrasonla yapılan incelemede yumurtalıklarda kist görülmediği durumlar da mümkündür.

Tanıyı kesinleştirmek için yapılan kan testinde, vücuttaki FSH ve LH değerleri incelenir. Bireyin vücudunda östrojen ve androjen seviyelerinin değerlerine bakılarak polikistik over sendromu tanısı koyulabilir.

Polikistik Over Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Polikistik over sendromu tedavi edilmediğinde kalp damar hastalıkları başta olmak üzere kısırlığa kadar pek çok olumsuz sonuçların doğmasına neden olur. Bu sebeple PKOS belirtileri görüldüğünde muayene olup tedaviye başlamak en doğru adım olacaktır.

Kızlık zarı dikimi olarak bilinen himenoplasti, cerrahi bir operasyondur. Genelde muhafazakar toplumlarda, genç kızlarda bakireliğin bozulmasıyla çıkacak sosyal sorunları önlemek için yapılmaktadır. Kızlık zarı dikimi, farklı cerrahi tekniklerle vajina içine uygulanarak, ilk cinsel ilişkinin taklit edilmesi yani kızlık zarı kanamasının az veya çok oluşmasını sağlanması amacıyla yapılır.

Polikistik over sendromunun tedavisi, kan tahlillerine göre kişiye hekim tarafından verilecek doğum kontrol hapları veya hormon düzenleyici ilaçlar ile sağlanır. Bu tedavi ile amaç yumurtlamanın sağlanarak adet döngüsünün düzenlenmesidir. Adet döngüsünün düzelmesiyle birlikte polikistik over sendromunun getirdiği belirtilerde de azalmalar meydana gelir.

Bir diğer tedavi ise, polikistik over sendromuna sebep olan etmenleri ortadan kaldırmaktır. Özellikle fazla kilonun yol açtığı insülin direncinin PKOS’un oluşumunu ve tekrarlamasını tetiklediği için uzman bir diyetisyen eşliğinde uygulanacak diyet ile kişinin sağlıklı bir kiloya inmesi amaçlanır.

Polikistik Over Sendromu Gebeliği Engeller Mi?

Kızlık zarı dikimi sosyal açıdan rahat olmak, kişinin özgüvenini ve psikolojisinin yerine gelmesini sağlamak, tamamen kişinin tercihi ile kızlık zarı dikimi İzmir kliniğimizde yapılmaktadır. Kızlık zarı dikimi hasta tercihine bağlı olarak geçici veya kalıcı yapılabilir. Kızlık zarı dikimi sırasında, bozulan kızlık zarı parçaları bir araya getirilir. Bu yönteme kalıcı (flep) yani kalıcı kızlık zarı dikimi denir. En sık kullanılan yöntemdir. Tıbben himenoplasti ameliyatı olarak adlandırılan bu ameliyatı ile kızlık zarları dikilmektedir.

Polikistik over sendromunda, kist kaynaklı düzensiz yumurtlama olması veya yumurtlamanın tamamen durması nedeniyle gebe kalma ihtimali normalden düşüktür. Fakat polikistik over sendromu gebeliğe tamamen engel değildir.

Kişide yapılacak ilk muayene ve kan tetkiklerinden sonra hekimin önerisi doğrultusunda başlanacak hormon tedavisi ile kistleri ve kistlerin neden olduğu ikincil etkileri azaltmak mümkündür. İlaç tedavisinin akabinde yumurtlama tekrar başlar veya düzene girerse kişinin doğal yollarla hamile kalma ihtimali de artar. Fakat ilaç tedavisi ile tam sonuç alınamadığı durumlarda tüp bebek tedavisi gibi alternatif uygulamalar da yapılabilir.Hangi tedavi şeklinin uygulanacağına kişinin yaşı, hormonal durumu vb bulguları analiz ederek hekim karar verir. Uygun görülen tedavinin düzenli takibi ile gebelik ihtimali artar.

Polikistik Over Sendromu Tedavisi Sonrası Korunma

Polikistik over sendromu tedavisi sayesinde tekrar vücutta yumurtlama başlaması, hormonal denge açısından son derece önemli bir gelişmedir. Fakat tedavi sonrasında hekimin önerdiği tarihlerde kan tahlillerini yaptırmak, rutin muayene gitmek PKOS’un tekrarlamaması ve kontrol altında tutulması adına önemlidir.

Bunlarla birlikte sağlıklı yaşama geçmek, düzenli spor ve sağlıklı beslenme alışkanlığını sürdürerek vücuttaki insülin dengesini korumak, polikistik over sendromundan da korunmak anlamına gelir.

WhatsApp
Hemen Ara

Copyright © Op.Dr. Dilek Alihanoğlu - Polikistik Over Sendromu Tedavisi | Tüm Hakları saklıdır. Bu sitenin içeriği, tasarımı ve yazılımı telif hakkı kanunlarıyla korunmaktadır. Yazılı izin olmadan kullanılamaz.Sitemizde yar alan yazı ve görseller, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Teşhis ve tedavi yerine geçmediği gibi yasal sorumluluk da taşımamaktadır. Google Reklam Ajansı